Axeltowers

ByggepladsledelseBygherrerådgivningFagtilsynKalkulationerProjekteringStatiske beregningerTotalrådgivningUdbud

Information

Bygherre:

Ejendomsselskabet Norden A/S

År:

2011 -

Adresse:

Axeltorv 2, København

Bruttoareal:

47.000 kvm.

Kontaktperson:

Simon Lundbek Hansen

Arkitekt:

Lundgaard & Tranberg

Anvendelse:

Kontor, detail, parkeringskælder

Kategori:

Nedrivning og nybyggeri, kontor

Enheder:

5 tårne, 8-16 etager over jorden, 5 etager under jorden

Anlægssum:

DKK 1,5 mia.

Beskrivelse

Ejendomsselskabet Norden overtog i 2011 den ikoniske Scala-bygning på Axeltorv i København. Ingen af de tidligere ejere var rigtigt lykkedes med at få det tidligere oplevelseshus til økonomisk at hænge sammen, og da de nye ejere fandt en ny lejer og samtidig så muligheden for på en ny måde at skabe liv på Axeltorv, valgte de at rive ejendommen ned og opføre nyt.

ProCon Danmark forestod totalrådgivning på hele nedrivningsdelen, der blandt andet omfattede udgravning, etablering af byggegruber og indfatningsvægge i fem etagers dybde samt jordanker og grundvandssænkning.

I arbejdet indgik et omfattende forprojekt på hele byggeriet inklusiv byggetilladelse. Heri indgik blandt andet brandforhold og indeklimasimuleringer, statiske beregninger og overslagsberegninger på konstruktionerne. ProCon Danmark bistod endvidere med ydelser i forbindelse med kontrahering med totalentreprenøren.

Det nye byggeri består af fem tårnlignende bygninger, der alle har forskellige størrelser og er placeret asymmetrisk og uafhængigt af hinanden, men i højden forbundet med gangbroer. Bygningerne huser et advokatfirma fra 2. sal og op, mens stue- og 1. sal bliver åbne for offentligheden. Stueetagen kommer til at rumme butikker og restauranter, og store trapper vil føre op til førstesalen, hvor der anlægges en offentlig tilgængelig byhave.

Et stykke af facaden stod tilbage

Ejendommens facade ud mod Jernbanegade var bevaringsværdig og måtte i første omgang ikke blive revet ned. Den stod således for en tid alene tilbage, hvilket lod sig gøre ved en nøje afstivning af facaden. Et interessant syn for de forbipasserende. Først da lokalplanen var ændret, kunne den tilbagestående facade blive revet ned.

Udsigtsfotos før dronens tid

På et tidligt tidspunkt skulle der tages billeder af den fremtidige udsigt fra 60 meters højde. Det var lige præcis før dronens tid, så en fotograf blev hejst op med lift

Bygningshistorie

Grunden husede tidligere Scala, der blev grundlagt i 1882, og som fungerede som varieteteater, koncertsal og danseetablissement. I 1930 blev ejendommen ombygget af ingeniøren Christen Ostenfeld og genåbnet under navnet National Scala. I 1950’erne blev ejendommen indrettet til stormagasinet Anva, og i 1989 blev den omdannet til center med butikker, restauranter, fitnesscenter og biograf samt diskotek i kælderen. Siden har skiftende ejere haft udfordringer med at få økonomien til at hænge sammen i den gamle bygning, og der var overvejelser om både at indrette hotel og lave et nyt bibliotek på stedet.